Decizia de a-ti face un tatuaj este importanta, mai ales cand este primul tatuaj; aproape sigur iti pui intrebari despre cum iti gasesti modelul, cum iti gasesti artistul potrivit s.a.m.d. Ai aici cateva sfaturi care sa te ajute .
Ce fel de modele de tatuaj pot gasi si unde?
In ziua de astazi posibilitatile de a-ti alege un tatuaj sunt aproape nelimitate. Cele mai mari sanse este sa fi coplesit de varietatea acestora, de exemplu, pe internet poti gasi modele de tribale, celtice, chinezesti , japoneze, chiar si tatuaje traditionale…Gandeste-te la ce te-a facut sa iei decizia de a te tatua – probabil ai vazut la cineva, insa nu stii ce stil este sau ce a nume ti-a placut la el. Daca stii pe cineva care are tatuaj, intreaba-l unde si l-a facut sau uita-te in Pagini Aurii. Cele mai multe studiouri au albume cu modele care sa te inspire, nefiind nevoie sa-ti faci o programare pentru a vedea modelele, fiind suficient sa intri si sa ceri sa te uiti pe acestea. In timp ce esti acolo uita-te si la cum arata studioul respectiv si daca te simti confortabil.
Cat de mult doare un tatuaj?
Acesta este lucrul care-i intereseaza pe cei mai multi; de fapt, sa-ti faci astazi un tatuaj nu mai este asa dureros datorita echipamentelor moderne ce fac ácele sa vibreze foarte rapid, fiind chiar posibil sa porti o conversatie normala in tip ce te tatuezi.
Bineinteles durerea depinde si de zona unde iti aplici tatuajul si de complexitatea desenului, in general tatuajul facut in zone cu piele mai subtire, durand mai mult. Deci, facandu-ti un tatuaj pe o zona mai carnoasa, de exemplu pe brat, nu va durea ca atunci cand este facut pe clavicula sau glezna, dar si aici durerea ramanand suportabila.
Desenul tatuajului, de ,asemenea contribuie la intensitatea durerii, liniile acestuia producand senzatii de durere diferite in comparatie cu umplerea desenului. Lucru interesant, exista un puternic dezacord cu privire la care dintre acestea doare mai tare, unii considerand ca liniile dor mai putin decat umplerea in sine, in timp ce altii sustin opusul. Suficient de spus, ca nici unele dintre ele nu sunt chiar atat de dureroase.
Cat de sigur este sa-ti faci un tatuaj?
Daca te duci la un salon profesional unde se folosec echipamente adecvate, esti in deplina siguranta, acum cateva decenii existand suspiciuni cu privire la virusul hepatitei C, astazi insa profesionisti fiind pe deplin constienti de toate riscurile unei contaminari. Daca ácele sunt schimbate pentru fiecare client, riscul este nul, cei mai multi dintre artistii tatuatori aratandu-ti plicul sigilat continand acele si tuburile care urmeaza sa fie folosite pentru tine. Dupa ce tatuajul este terminat, acestea sunt aruncate. Intreaba despre aceste lucruri inainte de a te tatua.
Cat costa un tatuaj?
Preturile variaza in functie de marimea si modelul tatuajului, bineinteles un model mare si complex costand mai mult decat unul mic si simplu. Ca sa va faceti o idee, tatuajele relative simple si mici in mod obisnuit costa intre 50 -100 de lei. Cel mai bine insa, este sa intrebati la fata locului, aducandu-va sau descriindu-va desenul ce-l doriti, artistul tatuator fiind capabil sa va faca o estimare a pretului.
Am auzit ca tatuajele nu mai arata asa bine dupa ce imbatranesti. Trebuie evitate anumite zone de pe corp?
Este adevarat ca pielea si tesutul de dedesubt isi pierde din fermitate o data cu varsta, asta neisemnand insa ca tatuajul va arata rau. Este la nivelul bunului simt faptul ca, o data cu varsta, pielea imbatraneste mai rapid in anumite zone, prin urmare, evita sa-ti faci tatuaje mari in aceste zone.Unul mic este in regula, existand cateva zone unde tatuajul nu sufera modificari substantiale de-a lungul anilor, cum ar fi glezna, umarul sau bratul. Acestea sunt si cele mai populare locatii. Tineti cont si de faptul ca nuanta tatuajului paleste o data cu timpul si trebuie retusat, culorile decolorandu-se mai repede decat negrul.
Ce sa fac daca nu-mi place tatuajul?
Din pacate, optiunile sunt limitate. Depinzand de modelul tatuajului, se poate interveni si modifica pentu a-l face sa corespunda cu dorinta clientului. Sau poti opta pentru inlaturarea acestuia, o metoda scumpa, dar cu rezultate din ce in ce mai bune.
Oricum, asigura-te ca vei avea tatuajul pe care-l doresti, inainte ca acesta sa inceapa sa fie tatuat. De aceea artistul aplica initial pe piele schita modelului, ceea ce face posibila vizionarea tatuajului si modificarea acestuia din timp. Abia dupa aceea artistul va demara procesul de tatuaj, ghidandu-se dupa liniile schitei.
Ce varsta minima trebuie sa am ca sa-mi fac un tatuaj?
Preferabil optsprezece ani, fiind necesara prezentarea cartii de identitate. Pentru varste mai mici de optsprezece ani este nevoie de acordul parintilor sau al tutorilor. Oricum, nu este preferabila o virsta prea mica, deoarece o varsta matura scade posibilitatea de a regreta mai tarziu alegerea facuta.
Cand nu ar trebui sa-mi fac un tatuaj ?
Nu ar trebui sa-ti faci tatuaj atunci cand esti sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor. Cele mai mlte saloane au aceasta politica interna de a refuza clientii care prezinta aceste simptome. Un alt motiv de a nu-ti face un tatuaj este atunci cand nu esti sigur. Nu exista contra indicatii medicale particulare, insa foloseste-ti bunul simt: daca te simti rau asteapta pana te insanatosesti.
Ma va impiedica sa-mi gasesc o slujba ?
Daca te preocupa lucrul acesta, fa-ti-l intr-un loc pe care hainele il acopera, desi in zilele de astazi probabil ca nu mai conteaza atat de mult, tatuajul fiind mult mai acceptat social decat inainte si in cele mai multe locuri de munca fiind apreciat in functie de abilitati si nu de altceva. Bineinteles, exista si exceptii, unele tatuaje fiind atat de evidente si controversate in continut, incat pot creea probleme, asa cum exista si locuri de munca excesiv de conservatoare. Trebuie sa te asiguri ca aspectul te reprezinta, desi un tatuaj sau doua, putin probabil sa te incurce la angajare – nu in timpurile de azi.
Pot sa-mi fac singur un tatuaj acasa sau sa-mi las un prieten sa-mi faca ?
Tehnic este posibil, dar deloc recomandabil. Ar trebui sa ti-l faca un profesionist, altfel, decat iti creezi probleme sub forma infectiilor si a unei vindecari greoaie. Astfel de tatuaje dor mai mult si nici nu arata ca unul profesional. Peste toate, nu merita deloc.
Am auzit ca tatuajul da dependenta, este adevarat ?
Nu este adevarat, in sensul unei dependente reale, dar este un fapt ca, cei care au deja un tatuaj sunt mult mai dispusi sa-si mai faca. Este posibil sa fii ‘’prins’’asa cum altii sunt dependenti de shopping, insa cei mai multi care isi fac mai multe tatuaje, pur si simplu o fac pentru ca le place.